Turer i området

Folldal byr på mange flotte opplevelser, både sommertid og vintertid. Stolpejakten kan du finne på butikkene. I Folldal kan du være med på guidede turer i fjellet, til fots, på sykkel, eller hesteryggen. Det er mulig å leie kano, sykkel, og hytter i fjellet. Fjellhytter med båt og utstyr kan leies ved fiskevann. Her er noen opplevelsestips:

Turer i nærområdet og på Verket

Du skal ikke gå lenge før du kan skue utover fjellheimen. I løpet av en halvannen times tur opp på Kamferhaugen, rett overnfor Verket, har man høyfjellsnatur og flott utsikt. Her er det fine turstier. Man kan gå veien opp til gruveområdet eller stien til høyre for gruvene. Turen går kanskje forbi «Stordammen», det tidligere vannreservoaret til bygda.

Åpne buer finnes ved Grønnhøa, ovenfor Verket, og ved Nygruva. Nygruva er et fint område som kan nåes ved å kjøre til Sveen, ved Streitlien, og parkere der. Fra Sveen er det lett å komme opp på Knutshovda, med flott skue utover fjellheimen og Folldalsbygda.

Turistinformasjonen er på Gruvekroa på Verket. Informasjon om aktiviteter og begivenheter og overnattingssteder i området, finner du på Rondanevegen.no

Folldal Gruver

Folldal Gruver tilbyr guiding i gruva. Ute er det turstier med informasjonstavler. Det er også laget et geologi- og naturmuseum, sammen med gruvemuseumet, og her kan du se hisotrien fra istiden, hilse på en rekonstruert mammut og andre dyr fra våre områder. Det er også kunstutstilling i lokalene. Folldal Gruver leier ut Direksjonsboligen til overnatting og tilstelninger, og litt enklere overnatting i Rallarstua, og utleie av rom i nr. 16, Direktørens Kontorbygning. Folldal Gruver har også rimelige leiligheter til langtidsutleie.

Andre tidligere gruver er Nygruva, som nå er ei betjent skihytte vintertid som Folldal Turlag drifter, sammen med ei åpen bu like ved. Det er også mulig å leie Nygruvhytta.

Grimsdalsgruva ligger nord-vest for Nygruva, mot Grimsdalen og Rondane Nasjonalpark. Her er det ikke mye igjen, bare et heistårn. Hit kan en gå fra parkeringsplassen ovenfor Hovdagrenda. Det er flott å sykle her, og mange benytter sykkel i fjellene våre.

Nordre Geitryggen ligger østenfor hovedgruva på Verket, og det er mulig å gå dit via stier i høyden. Flere av brakkene på «Nordre» står fortsatt, men er nå private hytter. Det er et meget vakkert terreng i fjellene ovenfor Folldal sentrum, med Rondane og Alvdal Vestfjell som blåner under solen…

STOLPEJAKTEN  Folldal kommune

Stolpejakt-brosjyre ligger ute på butikkene i Folldal. Du kan også laste den ned på nettsiden her. Stolpejakten i år går i Folldal syd og Grimsbu syd.

Folldal Turlag har også «Ti på topp» og arrangerer ulike turer for store og små.

Fjellguide Inger

Fjellbekken – Sykling

Har du lyst å syke i våre vakre fjell i Atndalen, ved foten av Rondane? Da kan du ta med deg sykkelen og bli med Mali på tur. Hun har fire mulige turruter: Sæterrunden, Gamle Atndalsvegen, Idylliske Breisjøeseter eller Stisykling. Ta kontakt med Mali Trøite Bekken, og nyt fjellet på sykkel. Tlf +47 92419799

Kanopadling i Atna

Rondane Utleie leier ut kanoer til kanopadling i vakre og stillegående Atna, som slynger seg langs Nasjonal Turistveg Rondane. Forslag til turer fra 3 – 7 timer. De er behjelpelig med transport. Rondane Utleie leier også ut sykler.

Telefon: 950 62 836

Bading i Kroktjønna

Badeplassen i Folldal er Kroktjønna i Grimsbu. Her er det fin sandstrand og klart vann. Landskapet er preget av rullesteiner og enkel furuskog, og rundt tjønnene er det laget en kultursti med opplysninger. Stien er solid og kan benyttes av trillende stoler. For å komme til badeplassen kjører du til høyre ved den gamle nostalgiske BP-stasjonen ved Grimsbu Turistsenter. (Turistsenteret har nydelig softis.)

Kvebergsøya Gard

På Kvebergsøya i Grimsbu kan du få gårds- og matoppleveler, og du kan bli med på turer med hest og vogn i Rondane nasjonalpark, og lære å kjøre med hest og vogn. De har overnatting og gardsferie. Telefon 41613941

Kvebergsøya ligger litt lenger inn for badeplassen Kroktjønna og skianlegget Stormoegga.

Fjellridning – Kvistli Islandshester

Har du lyst å ri i den vakre fjellheimen, kan Kvistli tilby rideferie, tematurer, timesturer, halvdagsturer og heldagsturer på hesteryggen.

Tlf. 92037398. Mer infromasjon finner du på kvistli.no 

Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning

«Vi rir over vidder, bestiger topper med utsikt over Rondane og Dovrefjell, krysser elver og følger koselige stier gjennom bjørkeskogen. På lørdagene rir vi på safari for å se etter moskus, villrein og hester på beite.»

Velg mellom dagsturer, 2-, 3-, eller 6-døgns opphold.»

Ta kontakt på telefon: +47 61 21 51 00.  Mer informasjon finner du på hjerkinn.no

Hundekjøring

Dahlen Husky,     Grimsbu Husky Tours,      Grimsbu Adventure
Folldal blir kalt «Lille Alaska», og ikke uten grunn. Her er det stort hundekjørermiljø. Disse tre firmaene tilbyr hundekjøring med turister i våre eksklusivt vakre fjellområder. To finner du i Grimsbu, og et ved Dalholen. Grimsbu Husky Tours tilbyr også hundekjøre-turer om sommeren. Dahlen Husky kan tilby turer inn mot moskusens rike.

SKISPORET Løypekart – Folldal Turlag

www.skisporet.no/hedmark/folldal kan du til enhver tid følge med på hvor løypemaskina vår kjører. På denne måten kan du alltid se når «din» løype sist ble kjørt opp, eller evt. hvilke andre løyper som er nypreparert. Du kan i tillegg se profilen på alle løypene som blir kjørt opp.

Hoppbakke, skiskyting og lysløype

I Stormoegga i Grimsbu, er det hoppbakker og skianlegg. Her er det også asfalterte løyper for rulleski sommertid.

Museum

I Uppigard Streitlien er en samling gamle bygninger fra 1600-tallet. Det er av og til «Liv i stuene» og aktiviteter her sommertid. For å komme opp til bygdetunet, kan du kjøre over Follbrua og til høyre. Da kommer du til Sveen, hvor det er en samling gamle vakre furutrær som også er verdt å se. (På Sveen er parkeringsplassen der skiløypene til Nygruva starter) Kjører du litt videre, er Uppigard Streitlien på høyre hånd ved ferista. Veien går videre ned på Atndalsvegen igjen her.

Vassaga i Mellomsbekken er ei sag med sagdam, vassrenne og reimdrift. Den er dessverre ikke lenger i orden, og er i dag under Anno Museum. Tidligere drev ildsjeler saga og viste demonstrasjonssaging av takspon her. Området rundt er idyllisk og frodig langs bekken. Det er severdighetsskilt til vassaga ved Krokhaug, rett etter kirka. Det gamle sentrumet var på Krokhaug i gamle dager. Her var det to dagligvareforretninger og skole for noen tiår tilbake, og enda lenger tilbake var det hotell/skysstasjon med brusfabrikk, to eldre butikker, folkeskole, framhaldskole og snekkerskole her.

UTLEIE AV FJELLHYTTER  «Huset med det rare i» tlf 62490268

Folldal småbedrifters bedriftsidrettslag drifter fine fjellhytter for utleie i Einunndalen, nord for Folldal. Disse hyttene tilhørte tidligere Folldal Verk. Hyttene er utstyrt med båt, årer, motor, propgangassbluss, ved, kjøkkenutstyr, solcelleanlegg og senger med madrasser. Ta med kjøkkenhåndkle, toalettsaker, dopapir, talglys og soveutstyr. Rent vann hentes i sjøene som har krystallklart vann. Ørreten er rød og fin i kjøttet her. Døgnleie for hyttene er kr. 700,- uavhengig av hvor mange som er med. Det er plass til minst 4 i hver utleiedel, og på Marsjøen kan det leies ekstra soverom. Fiskebestemmeler får du når du løser fiskekort. Det kan gjøres i «Huset med det rare i» eller blant annet på Turistinformasjonen på Folldal Gruver, Fjellsyn Camping i Dalholen eller Grimsbu Turistsenter. Her kan du også få kjøpt kart over fjellene. Forøvrig er både Folla (nord for sentrum) og Grimsa gode fiskeelver. I Einunndalen, hvor utleiehyttene befinner seg, er det godt fiske i elva Einunna og på Fundin. Veien som går i en bue rundt Folldal sentrum er sesong-åpen fra ca 1. juni. Fisket i sjøene avsluttes etter august.

Marsjøhytta       2 utleieenheter med båt.

Elgsjøhytta        1 utleieenhet med båt

Det er også mulig å leie kun båt ved Elgsjøen. Båtleie koster kr 300,-

Mer info og eventuelt leie av Elgsjøhytta, se Oppdal Jeger og fiskeforenings utleiekalender. 

Kart einunndalen finn

Jakt og fiske

Informasjon om jakt og fiske kan du finne på Folldal Fjellstyres hjemmeside. Her kan du også bestille via hjemmesiden.

Sportsfiske i Folldal og omegn

Sportsfiske i Folldal Statsalmenning

Garn- og oterfiske for utenbygdsboende i Marsjøen

Fluefiske i Grimsa